Ajatuksia Joulusta


Minä olen kotoisin Tornionjokilaaksosta, meänperältä. Meänperälä jouluun liittyy eräs omintakeinen traditio, nimittäin iso-remmi! Lapsuudessani iso- remmi laitettiin päälle viikkoa- kahta ennen Joulua ja se piti sisällään siivouksen jollaisen huusholli eli kotitalous käy läpi vain Jouluna ja Juhannuksena. Paikat pestään ja puunataan, matoille annetaan lumipesu ja yleensä ottaen talosta kannetaan kartanolle kaikki tekstiili, mikä nyt irti lähtee. Leivinuunissa paistetaan rieskat, lihapullat ja laatikot ja pakasteet leivotaan täyteen nisua eli pullaa. Ulkona pihapiiri lanssataan lumiauralla/kolalla särmään ja pihapiiriin istutetaan vähintäänkin se 10kpl. jäälyhtyjä, saldona 2-3 rikkoutunutta versiota ja ainakin yksi haljennut ämpärinpohja. Sitä oli Joulua edeltävä iso-remmi  minun lapsuudessani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Nyt

Mitäkö minun Jouluiselle isolle-remmilleni kuuluu vuonna 2015? Niin, pohdin tuota ja pakkohan se on myöntää, että edelleenkin tekstiiliä lentää kartanolle, matot saavat lumipesun ja saunan lauteet hangataan mäntysoopalla. Leivinuunia minulla ei täällä Muuskossa ole, mutta  sähköuunissa paistuu pieniä, täydellisyyttä hipovia lihapullia kymmenittäin (ikään kuin niille olisi kymmenittäin tarvetta), se äidin reseptillä leivottu vehnäskakku on ehdottomasti tehtävä ja mikäli sää sallii, jäädytetään pihapiiriin vähintään 4kpl. jäälyhtyjä. Voisinko tehdä toisin? Tuota olen useaan otteeseen taaskin pohtinut selatessani mielessäni vielä vuoteeseen mennessä niitä vuosittain toistuvia, joulun pakkotehtäviä.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tänäkin jouluna ensin ajattelin mennä pienellä volyymilla ja niin meninkin kunnes koitti tämä viikko, jota nyt elämme. Tulin kaivaneeksi maanantaina laatikosta pinon edellisvuosien joululehtiä ja siitä se ajatus sitten lähti. Hetken perästä oli  kauppalista jo laadittuna ja päässä tehtävälista, joka edellyttää kuumia liesiä, näppäriä sormia ja luultavasti tulitikkuja silmäluomien väliin. Näinkö tässä taas kävi? No, onneksi olen delegoinnin mestari, eihän sitä nyt kätevän emännänkään aivan kaikkea yksin sentään tarvitse.

Kaikesta huolimatta nautin tästä ajasta suunnattomasti. Tällaisen ylisuorittavan  jouluihmisen vahvuus on se, että osaa jo ennakoida omaa käytöstään ja niinpä aloitankin jouluttelun jo yleensä marraskuun alussa. Ensimmäiset lahjat saatan hyvinkin hankkia jo syyskuussa. Marraskuussa poltan kynttilöitä ja kuuntelen Tarja Turusen joululevyä vähintäänkin kerran viikossa. Vähitellen kun mennään edemmäksi marraskuuta alkaa taloon hiipiä enkeleitä ja jouluvalaistus lisääntyy viikko viikolta. Tällä systeemillä ehdin nauttimaan joulusta jo ennen joulua. Kätevää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Koristeet


Koristeet ovat tärkeitä, ilman koristeita ja kuusta ei tule joulua. Joulukuusi ja hyasintit on oltava, vaikka henki menisi. Niin, olen tosiaan jotenkin allerginen edellämainituille joulun tunnelmanluojille. Tämä ongelma ilmeni jo ollessani lapsi. Perinteitä kunnoittaen joulukuusi tuotiin sisään aatonaattona ja siitä puhkesi lentsu.Lentsu oli aina pahimmillaan juuri silloin kun oli aattokirkkoon lähtö. Harrastin tuolloin laulamista ja perinteisesti juuri aattokirkossa, meillä esiintyvillä lapsilla oli kunnia laulaa lehterillä korkealta ja kovaa.  Panikointi oli aina taattu, mutta jotenkin tuo kuusi-kukkalentsu aina hälveni kun pääsin ulos talosta.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niin, se kuusi. Kuusi on perinteiseen tapaan aina käyty kaatamassa vuoden lyhimpänä päivänä omasta metsästä. Nyt muutamana vuotena olen kuitenkin päässyt niille paremmille kuusiapajille eli kasvatettujen kuusipuiden makuun. Tänäkin vuonna Muuskon olohuoneen nurkassa seisoo mitä täydellisin kuusipuu, tuuhea ja tasainen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tässä oli pieni palanen tätä maallista jouluhöpötystä. Jouluuni kuuluu toki myös hengellinenkin puoli ja aattona pöydässä luetaan jouluevankeliumi, aattokirkkoon mennään mikäli se mahdollista on ja poismenneitä läheisiä muistellaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Tässä vielä muutamia kuvia Muuskon ja Lapin tunnelmista Joulukuussa 2015.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Home in Lapland kiittää lukijoitaan ja toivottaa kaikille oikein Rauhallista ja Hyvää Joulua!

 

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Ajatuksia Joulusta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s